Geschiedenis

de diakoniewoningen foto uit 1946

De diakoniewoningen

Het fundament voor het eerste huisje is gelegd in 1786. Dit was bedoeld voor de stalknecht. Er is later een  huisje aangebouwd voor de koster.  De Ingang van de woningen was aan de achterzijde. Daar stonden twee “toiletten” boven de sloot, middenachter het gebouw. later is er nog een woning toegevoegd.

De linker deur + raam is afkomstig van de eerste woning. Uiteindelijk waren er drie woningen. Alle woningen hadden boven ook ruimte om te slapen.

De Fam. F kwam 21-06-1956 in de middenwoning. Deze werd toen toegewezen via de burgerlijke gemeente. Aan westkant woonde toen Jaap R. (als je met rug naar de kerk staat is dat links.) Deur links: was de ingang met keuken / Hal met een deur naar de slaapkamer en woonkamer. In de woonkamer waren 2 bedstedes of kasten. In de ene zat een laddertje naar boven, waar een slaapkamer / zolder was.

Toen Jaap vertrok kwam de fam. Gr.er wonen. Die vertrok in 1971 of 72. Aan de rechterzijde, tegen de Middenweg woonde de vader van Jaap R., en na zijn overlijden Jan T. .Zij vertrokken ook in 1971 of 72.

De kerk had in 1971 geen geld om het huis op te knappen, en de familie F. had inmiddels 4 kinderen. Daarom vroeg de toenmalige kerkenraad of F,  niet het hele huis wilde bewonen en onderhouden. De huur werd bevroren. Alhoewel deze familie ook een woning aangeboden had gekregen via de gemeente kozen ze voor het ruime erf en zij knapten de woning op. De heer F. die jaren de calcant (balgentreder of orgeltrapper) is geweest van de vermaning vertrok op 30 april 2019 naar het Beatrixpark  op 89 jarige leeftijd.

De diakoniewoningen worden herbouwd evenals het naastgelegen koetshuis. Het ensemble van het Rijksmonument inclusief de andere gebouwen op het kerkerf blijft hierdoor behouden voor de Beemster..

close


Wat leuk dat u belangstellend bent.

Schrijf hier in en ontvang periodiek informatie over onze activiteiten

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.