Uit het NHD 17december 2021

Provincie trekt vier ton uit voor de restauratie van rijksmonumenten in Zaanstreek-Waterland, bijna een ton gaat naar de Beemster Vermaning

De schuilkerk in Middenbeemster ontvangt ruim 80.000 euro subsidie.

Christian Sier

Vrijdag 17 december 2021 om 19:49

MIDDENBEEMSTER/WESTZAAN

De provincie Noord-Holland trekt een kleine vier ton aan subsidie uit voor de restauratie van meerdere openbare rijksmonumenten in Zaanstreek-Waterland. Onder meer de voormalige schuilkerk de Vermaning in Middenbeemster en een monumentaal houten pand in Westzaan krijgen volgend jaar duizenden euro’s toegekend.

Schuilkerk

Een bedrag van 88.492 euro gaat naar de Beemster Vertoeving, de instantie achter de voormalige schuilkerk uit 1785 in Middenbeemster. De totale kosten om het deels vervallen rijksmonument op te knappen en enkele omliggende gebouwen op het terrein te renoveren bedragen volgens voorzitter Chris Luursema 1,7 miljoen euro. Dat geld heeft de Vertoeving inmiddels bijna bij elkaar.

De voorzitter vertelt waar zijn stichting het geld van provincie voor nodig heeft: ,,Wij hebben het voordeel dat het geraamte van de kerk gezond is en de muren en ramen ook in redelijk goede staat zijn.’’ De binnenkant van de kerk is er een stuk slechter aan toe: ,,De verf van het tongewelf boven in de kerk bladdert af.’’ Daarnaast zijn de muren van de kerkzaal afgetimmerd met hardboard, waardoor de originele lambrisering niet zichtbaar is. Die wil de stichting weer in ere herstellen.

Het meest ambitieuze plan van de Beemster Vertoeving is om de gehele vloer te verwijderen, vloerverwarming te plaatsen en de vloer weer terug te leggen: ,,Je krijgt nu koude voeten als je te lang in de kerk zit.’’ De verwarming is niet alleen bedoeld voor kerkgangers, zegt Luursema: ,,De kerkgemeente wordt te klein om het in zijn eentje te trekken, dus als alternatief willen wij van de kerk de huiskamer van de Beemster maken.’’ De stichting van Luursema wil theater- en muziekvoorstellingen in de kerk organiseren en de ruimte uitbaten voor verenigingen, koren en andere clubs. Het bestuur hoopt in mei 2022 te kunnen starten met de restauratie: ,,Dan zal het rond de jaarwisseling klaar zijn.’’