Gerrit Arkesteijn, penningmeester

‘Een gebouw dat een goede plek in de samenleving heeft’

Tweede man in het team. Rechterhand van Luursema. Leerden elkaar kennen in de trein, waarin beiden pendelden tussen huis en werk. Luursema meldde zich toen hij hulp nodig had voor dit project. De penningen beheren, dat is een nieuwe uitdaging voor hem. Hij heeft wel wat met die Doopsgezinden. Zijn vrouw is lang voorzitter van de kerk in Broek op Langedijk en zodoende komt hij er regelmatig. Gepensioneerd. Maar oproepbaar als interimmer om projecten weer op de rails te krijgen. Dan is ‘ie zo zestig uur per week in touw. Hoewel ook druk met het behoud van een stukje cultuurlandschap in zijn woonplaats Broek op Langedijk -Staatsbosbeheer kon het niet onderhouden- trok deze klus hem. Want zo’n prachtig monument als de Doopsgezinde Vermaning in de Beemster, het zou toch zonde zijn als dat zou verdwijnen?

‘Het project houdt me best wel bezig. Het is heel spannend of we de financiering rond kunnen krijgen. Het komt niet vanzelf binnenwaaien, maar ik heb er wel vertrouwen in dat we het gaan redden. Ik heb er veel contact over met Chris. We hebben een goed team. Jaap is de verbindingsman tussen de eigenaar en ons bestuur. Christien weet veel over huren en contracten. Dieuw heeft een uitzonderlijk goed en groot netwerk in de culturele sector. We worden ondersteund door de gemeente Beemster. Er is een ambtenaar die met ons meedenkt. Ook hebben we contact met de buurtmanager. 

Ik heb het eindresultaat strak op mijn netvlies; een mooi project met een gebouw waarin iedereen welkom is, dat een goede plek in de samenleving heeft. De huiskamer van Middenbeemster. Dat is uniek; een soort woongroep met een huiskamer. Een plek voor de opvang van demente bejaarden. Maar ook een locatie van de kaartclub. Om schoolklassen te ontvangen. Voor een kopje koffie. Voor ontmoeting. Een plek om te laten zien dat iedereen meetelt. Kleinschalige voorstellingen. En daarom een verrijking voor de Beemster. Het zou mooi zijn als er echt bevlogen huurders komen die hier mede vorm aan geven, mensen die iets voor een ander willen betekenen. Dat is wel heel belangrijk voor het welslagen. De kerk sterft uit, maar Doopsgezinden hebben goede waarden om door te geven. Daar is dit een mooie plek voor. De nieuwe leefgemeenschap mag meehelpen om het uit te voeren..

Als het plan is gerealiseerd, blijven wij als bestuur bij elkaar. De Stichting Beemster Vertoeving blijft eigenaar, zorgt voor een goed beheer van de gebouwen en voor het bewaken van de initiële doelstellingen van onze stichting.